Basisbehandeling

Deze behandeling duurt ca. 45 minuten en bestaat uit de volgende onderdelen:

 • De eerste keer zal eerst een anamnese (intakegesprek en voetinspectie) plaatsvinden
 • Desinfectie van de voeten
 • Knippen van de nagels
 • Verwijderen van overtollig eelt, eventuele kloven of likdoorn(s)
 • Behandelen van eventuele schimmelnagel(s) en/of ingroeiende nagel(s)
 • Frezen van de nagels
 • Reinigen van nagels- en nagelomgeving
 • Desinfecteren van de voeten
 • De voeten incrèmen met een verzorgende voetcrème
 • Als u bijvoorbeeld erg veel kloven en ook nog veel schimmelnagels of iets dergelijks heeft, waardoor ik u niet in 45 minuten kan behandelen, dient een vervolgafspraak gemaakt te worden. Dit kan ook een deelbehandeling zijn.


  Likdoorn verwijderen

  Wat is een likdoorn?

  likdoorn Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een pijnlijke eeltplek die naar binnen is gegroeid. Een likdoorn komt vooral voor op de voeten en tussen de tenen. Ook op de handpalmen kunnen ze ontstaan. Het centrum van de likdoorn is vaak het meest pijnlijk. Hier hopen dode huidcellen zich op die voor extra druk zorgen. Dit centrum zal zich langzaam vergroten. Een likdoorn ontstaat door wrijving. Omdat voeten de grootste druk van het lichaam moeten opvangen, ontstaan likdoorns meestal op voeten. Dit kan voor een groot deel worden voorkomen door goed schoeisel te dragen.

  Behandeling:

  Een likdoorn kan worden verwijderd door middel van snijden en/of frezen. Om de pijn te verzachten, kan de likdoorn drukvrij worden gelegd. Als dit regelmatig gebeurt zal de likdoorn kleiner worden en verdwijnen, mits ook de oorzaak van de likdoorn wordt weggenomen.


  Overtollig eelt verwijderen

  Wat is eelt?

  eelt Eelt is plaatselijke verdikking van de opperhuid, die ontstaat op plekken waar de huid wordt blootgesteld aan wrijving en/of druk. Door het wrijven van de opperhuid over een oppervlak wordt die ruwer en hard. Eelt is een beschermlaagje dat voorkomt dat de opperhuid beschadigd raakt. Een ander resultaat van wrijving of langdurige druk op de huid is een blaar. Eelt ontstaat het meest onder de voet. Echter, mensen die veel met hun handen werken krijgen eelt op de handen. Eelt kan ook ontstaan door druk en/of wrijving, verandering van temperatuur, hitte, veranderde samenstelling van zweet en ziekten. Het ontstaan van eelt kan ook erfelijk zijn. De vorming van eelt hangt namelijk ook af van de stand van de botten. Als bepaalde botten meer werk moeten doen, ontstaat er een dikkere huidlaag.

  Behandeling:

  Eelt kan worden verwijderd door middel van wegsnijden en/of frezen.


  Behandelen van kloven

  Wat is een kloof?

  kloven Kloven zijn barsten of scheurtjes in de huid. Ze komen meestal voor op de droge, vereelte huid rondom de hiel maar zij kunnen ook in een vochtige huid ontstaan zoals tussen de tenen. De huid van de voet bevat weinig talgklieren en daarom droogt de huid snel uit. Hierdoor is de huid niet meer zo elastisch en daardoor buigt de huid niet soepel mee bij belasting. Het gevolg kan zijn dat de huid barst en er ontstaan kloven. Tussen de tenen ontstaan kloofjes wanneer de huid door overmatige transpiratie of langdurig contact met water constant vochtig is. De huid raakt verweekt waardoor het een ideale omgeving is voor voetschimmel, een belangrijke oorzaak van vochtige kloofjes.

  Behandeling:

  Kloven kunnen worden behandeld door de eeltrand in de lengterichting van de kloof weg te snijden of weg te frezen.

  Na de behandeling dient de kloof intensief te worden ingevet met een goed indringende vette crème waardoor de huid weer soepel wordt.


  Schimmelnagels behandelen

  Wat is een schimmel (mycose) nagel?

  schimmel De oorzaak van een schimmelnagel, ook wel mycose- of kalknagel genoemd, ligt bij schimmels die de huid en/of de nagel binnendringen en een infectie veroorzaken. Meer specifiek zijn het schimmels behorende tot de groep dermatophyten. Deze zijn vooral te vinden in ruimten waar het warm en vochtig is, denk bijvoorbeeld aan een badkamer, sauna en kleedkamer. Dit zijn vaak ideale plaatsen voor schimmels om zich te verspreiden. Omdat schimmelnagels bovendien besmettelijk zijn, is een overdracht van de infectie zo gebeurd. Gelukkig zorgt het in contact komen met genoemde schimmels lang niet altijd voor een infectie. Wel is er een aantal risicogroepen en voorbeelden te geven waarbij er een grotere kans is op een schimmelnagel:

 • wanneer men een lage weerstand heeft door bijvoorbeeld griep of ouderdom.
 • wanneer men een chemokuur ondergaat of net achter de rug heeft.
 • wanneer men beschadigde nagels heeft.
 • wanneer men er een slechte voethygiëne op nahoudt.
 • wanneer men suikerziekte heeft.
 • wanneer men AIDS heeft.
 • Een schimmelnagel is op verschillende manier te herkennen en heeft verschillende kenmerken afhankelijk van de vordering van de infectie. Wanneer de infectie zich in een beginnende fase bevindt, kunnen de nagelranden licht verkleuren tot een gele, bruine of groene kleur. Tevens vormen zich kleine vlekjes op de nagel. In een wat gevorderde fase verkleurt de nagel zelf van wit gelig tot gelig bruin. De schimmelnagel is brokkelig en er kunnen kleine stukjes afbreken. Door ophoping van de schimmels onder de nagel wordt deze omhoog geduwd, waardoor de nagel dikker lijkt. In werkelijkheid "breekt" de infectie de nagel als het ware af en wordt deze juist dunner. In een vergevorderd stadium is de nagel geheel verkleurd en erg kwetsbaar. Het kan zelfs voorkomen dat de nagel in het geheel loslaat.

  Behandeling:

  De behandeling is niet eenvoudig en soms niet mogelijk. Schimmelnagels worden het beste behandeld met medicijnen (tabletten of tinctuur) die de huisarts kan voorschrijven. Ook kan de huisarts vaststellen of het een schimmel is en welke.

  De pedicure kan het proces ondersteunen door de nagels zo dun mogelijk te frezen. Doordat een schimmelnagel erg traag groeit kan de genezing zeker een jaar gaan duren.


  Ingroeiende nagels behandelen

  Wat is een ingroeiende nagel?

  Bij een ingegroeide teennagel groeit het puntje van de zijkant van de teennagel in het omliggende nagelbed. Meestal ontstaat dit aan de grote teen. Er ontstaat dan een klein wondje. Vervolgens gaat dit ontsteken. Na een tijdje kan er ´wild vlees´ ontstaan. Bij een ingroeiende teennagel is de teen pijnlijk, rood en gezwollen. Als u staat en loopt wordt de pijn erger. Vaak is het dragen van gewone schoenen niet meer mogelijk. Als u al wat langer een ingroeiende teennagel heeft, kan er door langdurige ontsteking wild vlees en pus ontstaan.

  Dit zijn mogelijke oorzaken van een ingroeiende teennagel:

 • grote druk op de teen door knellende schoenen.
 • het rondknippen van de nagels in plaats van recht afknippen.
 • kromme teennagels.
 • verwonding/kneuzing van de grote teen.
 • aan de teennagels peuteren.
 • Behandeling:

  Met de frees zal het eelt uit de nagelplooi worden verwijderd waarna de zijkant van de nagel afgevlakt zal worden. Tenslotte zal de nagel drukvrij worden gelegd. Wanneer de plaats waar de nagel de huid ingroeit inmiddels ontstoken is, kan ik u helaas niet helpen. Ik moet u dan doorverwijzen naar uw huisarts.


  Nagels knippen en reinigen

  nagelknippen Wanneer u daartoe zelf niet meer in staat bent, om welke reden dan ook, kan ik voor u uw nagels knippen. Na het knippen frees ik de voorkant glad en zal ik ook de nagelomgeving reinigen zodat uw nagels er weer schoon en verzorgd uitzien.


  Voetmassage

  voetmassage Voor wie het wil kan ik een heerlijk ontspannende voetmassage aanbieden. In ca. 20 minuten komt u heerlijk tot rust. Via de voeten werkt de ontspanning door op het hele lichaam. Tevens zorgt het voor een goede doorbloeding van uw voeten en stimuleert het de energiestroom in het lichaam. Onder de voeten bevinden zich zenuwuiteinden, die in verbinding staan met alle organen, zenuwen en klieren in het lichaam. Daardoor is het effect van een goede massage enorm.


  Nagels lakken

  Hierbij kunt u kiezen voor normale nagellak of een lak gel.

  Het voordeel van een lak gel is dat het op de nagels van uw handen 2 tot 4 weken blijft zitten en op de nagels van uw voeten zelfs 6 tot 8 weken. Ook zijn uw nagels direct droog en stootvast zodat u meteen uw handen kunt gebruiken en bij het lakken van uw teennagels kunt u direct uw schoenen weer aandoen.


  Nagelreparatie

  Voor de reparatie van brokkelige mycose nagels, stootnagels, ingroeiende nagels en afgebroken nagels gebruik ik NCM all-in-one sculpture clear gel. Dit is een simpele techniek en een perfect resultaat is gegarandeerd!

  100% Transparant voor de ultieme schimmelcontrole. Schimmeltinctuur kan er gewoon bij gebruikt worden.


  Privacy Policy Copyright PedicuRita 2014